Το διαδίκτυο είναι ένα συναρπαστικό περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να επικοινωνούμε, να ενημερωθούμε, να ψυχαγωγηθούμε, να εκπαιδευτούμε και να διεκπεραιώνουμε συναλλαγές από οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Το διαδίκτυο έχει καταργήσει κάθε εμπόδιο και κάθε όριο αποστολής και λήψης πληροφοριών, προσφέροντας πρόσβαση σε ένα τεράστιοχώρο περιεχομένου σε κάθε μορφή. Είναι ένας νέος συναρπαστικός κόσμος ο οποίος ασκεί ιδιαίτερη έλξη στα παιδιά. Σε αυτόν βρίσκουν παιχνίδια, εφαρμογές που τους επιτρέπουν την επικοινωνία με άλλους χρήστες του διαδικτύου και κάθε πληροφορία που μπορεί να χρειάζονται. Η ενασχόληση των παιδιών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες μάθησης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.
Προτερήματα Διαδικτύου Τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης του διαδικτύου περιλαμβάνουν την παγκόσμια πρόσβαση σε πληροφορίες, την προσφορά απεριόριστων πληροφοριών με μηδαμινό κόστος, τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης και τη συνεισφορά του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το διαδίκτυο επίσης προσφέρει ψυχαγωγία, επικοινωνία και συναλλαγές σε επίπεδο και εύρος που κανένας γονιός δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.
Προκλήσεις του Διαδικτύου Παρά την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητά του, το διαδίκτυο υποκρύπτει κάποιους κινδύνους, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Αυτοί οι κίνδυνοι αφορούν την έκθεση των παιδιών σε παράνομο ή πορνογραφικό περιεχόμενο,την εξαπάτησή τους από αγνώστους ενήλικες οι οποίοι υποκρίνονται ότι είναι ανήλικοι και την άσκηση πίεσης για αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων. Χρησιμοποιείται επίσης για τη διανομή περιεχομένου το οποίο είναι παράνομο ή επιβλαβές. Εφόσον ο κυβερνοχώρος δεν έχει εθνικά όρια, παράνομες δραστηριότητες μπορούν εύκολα να βρουν «εικονικό καταφύγιο» σε αυτό το μέσο.
Ασφάλεια και Διαδίκτυο Ο κάθε χρήστης του διαδικτύου θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός κατά την πλοήγηση του στο διαδίκτυο, ακόμη και όταν έχει ενημερωμένο τόσο το λειτουργικό σύστημα όσο και κάποιο πρόγραμμα κατά των ιών (anti-virus). Η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και τομέα μπορεί να σκιάσει τα σημαντικά οφέλη και να προκαλέσει προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν την έκθεση των παιδιών σε ακατάλληλο περιεχόμενο και εμπλοκή τους σε δυσάρεστες καταστάσεις όπως πορνογραφία, παιδεραστία, εμπόριο παιδιών, περιεχόμενο με υπερβολική βία, παρενόχληση στον κυβερνοχώρο (cyberbullying), παραβατικότητα, κατάθλιψη ακόμη και αυτοκτονία. Συζητήστε με τα παιδιά σας σχετικά με το μίσος και το ρατσισμό. Τα φίλτρα λογισμικού μπορούν να αποκλείσουν ορισμένα από αυτά τα είδη υλικού. Τα παιδιά σας, ωστόσο, θα πρέπει να μάθουν για το ρατσισμό και τα διεθνή γεγονότα, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν το εμπαθές περιεχόμενo.
Ψηφιακό Χάσμα Υπάρχει ένα ψηφιακό χάσμα μεταξύ του γονιού και του παιδιού όσον αφορά τη χρήση και αξιοποίηση του διαδικτύου. Ο κύριος λόγος βασίζεται στο γεγονός ότι τα παιδιά έχουν γεννηθεί μετά την εξάπλωση του διαδικτύου θεωρώντας τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του διαδικτύου δεδομένη.
Για να μπορέσει ένας γονιός να αντιληφθεί τη δύναμη και την ανάγκη χρήσης και αξιοποίησης του διαδικτύου θα πρέπει και ο ίδιος να εξερευνήσει τον κόσμο αυτό. Κάθε γονιός θα πρέπει να γνωρίζει τις βασικές χρήσεις του υπολογιστή και να μπορεί να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για ανεύρεση πληροφοριών αλλά και για να κατεβάσει ένα
έγγραφο από το διαδίκτυο.
Βασικά εργαλεία που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε γονιός είναι η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των προγραμμάτων άμεσης επικοινωνίας. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι να έχει εμπειρίες με τη χρήση κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook. Οι γνώσεις αυτές θα τον βοηθήσουν να καταλάβει πώς ένα παιδί χρησιμοποιεί το διαδίκτυο δίνοντας του την απαιτούμενη επιτήρηση και καθοδήγηση στη χρήση του.
Όταν το παιδί αντιληφθεί ότι ο γονιός κατέχει συγκεκριμένες γνώσεις τότε χρησιμοποιεί το διαδίκτυο πιο επιφυλακτικά.
Γενικές συμβουλές
Οι γονείς έχουν δικαίωμα και θα πρέπει να επιβλέπουν και να φιλτράρουν το περιεχόμενο του Διαδικτύου ώστε να ελέγχουν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που μπορεί να είναι επιβλαβές για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Συγκεκριμένα θα πρέπει:
Να θέτουν όρους και χρονικά πλαίσια όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου στο σπίτι.
Να συνοδεύουν τα μικρότερα παιδιά όταν συνδέονται στο διαδίκτυο, ειδικά τις πρώτες φορές.
Να τοποθετούν τον υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, σε ένα χώρο του σπιτιού με άμεση πρόσβαση από όλα τα μέλη της οικογένειας.
Να προτείνουν στο παιδί τους τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του.
Οι γονείς θα πρέπει να προτρέπουν τα παιδιά τους ώστε να αποφεύγουν τη δημοσίευση προσωπικών τους στοιχείων (ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας, διευθύνσεις, προτιμήσεις, ενδιαφέροντα κ.α.) κατά τη διάρκεια χρήσης του διαδικτύου, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι σε συνδυασμό με φωτογραφίες.
Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας - Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας