MENOY
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Κοινωνική δικτύωση
Ιστοσελίδες κοινωνικής δι κτύωσης
Οι τοποθεσίες διαδικτύου κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ δημοφιλείς όχι μόνο μεταξύ παιδιών αλλά και μεταξύ μεγάλων. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις τοποθεσίες διαδικτύου κοινωνικής δικτύωσης για να συνδέονται με άλλα παιδιά που ίσως να ζουν στην άλλη άκρη του κόσμου και με παιδιά που συναντούν κάθε μέρα στους διαδρόμους του σχολείου. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ανεβάσουν φωτογραφίες ή ακόμα και να ελέγξουν, ανεπίσημα, τα παιδιά που συναντούν σε κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις.

Χρήση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης με μεγαλύτερη ασφάλεια
Τα παιδιά χρησιμοποιούν τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης που είναι σχεδιασμένες για ενηλίκους, όπως Windows Live Spaces, YouTube, MySpace, Flickr, Twitter, Facebook και άλλα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πολλές από αυτές τις ιστοσελίδες είναι προσβάσιμες τόσο από φιλικά τους άτομα όσο και από άγνωστα.

Πέρα από τη δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων, υπάρχουν ομάδες συζητήσεων, παιχνίδια και ένα σωρό εφαρμογές καθώς και η δυνατότητα να μοιράζεται κανείς με την παρέα του ένα βίντεο που είδε στο διαδίκτυο ή ακόμη και ένα ενδιαφέρον άρθρο.

Μαζί με όλα αυτά όμως, οι χρήστες μοιράζονται προσωπικά τους δεδομένα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τις τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης με μεγαλύτερη ασφάλεια:
  • Να μην ανεβάζουν στο προφίλ τους φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκονται (σπίτι, σχολείο ή μέρη που συχνάζουν) ή φωτογραφίες που θα τους έφερναν σε δύσκολη θέση.
  • Να γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που προσθέτουν στη λίστα των φίλων τους κάποιο άτομο, αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ τους, μεταξύ των οποίων η ηλικία, φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
  • Από τη στιγμή που δημιουργούν το εικονικό τους προφίλ θα πρέπει να πάνε στο μενού των ρυθμίσεων για τη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων (συνηθέστερα θα το βρείτε στα αγγλικά ως privacy settings) και να αλλάξουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για τις εμπειρίες τους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας ενημερώσουν αν συναντήσουν σε μια από αυτές τις τοποθεσίες κάτι που θα τα κάνει να νιώσουν ανήσυχα, άσχημα ή ότι απειλούνται. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι δεν θα τιμωρηθούν εάν σας ενημερώσουν για οτιδήποτε. Δουλέψετε μαζί τους για να τα βοηθήσετε να επιλύσουν την κατάσταση για ένα θετικό αποτέλεσμα.
  • Να επιμένετε ώστε τα παιδιά σας να μην συναντήσουν προσωπικά κάποιο άτομο με το οποίο επικοινωνούν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και ενθαρρύνετέ τα να επικοινωνούν με πρόσωπα που γνωρίζουν εκτός του διαδικτύου.
  • Πολλές τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στα παιδιά να συμμετέχουν σε δημόσιες ομάδες που περιλαμβάνουν όλους όσους πηγαίνουν σε κάποιο συγκεκριμένο σχολείο. Συμβουλεύστε τα παιδιά σας να μην δημοσιεύουν στοιχεία τα οποία μπορούν να αναγνωριστούν από αγνώστους.
  • Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να γράφουν άρθρα και ποιήματα, στα οποία συχνά εκφράζουν έντονα τα συναισθήματά τους. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά για το τι εκμυστηρεύονται στις σελίδες αυτές καθώς υπάρχουν επιτήδειοι διαφθορείς που εκμεταλλεύονται τέτοιες προσωπικές στιγμές παρέχοντας στοργή και φιλία για να εξαπατήσουν ένα παιδί.
Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας - Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας