MENOY
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Πλοήγηση (Web Browsing) - Συμπεριφορά
Χρόνος χρήσης στο Διαδίκτυο
Η διατήρηση μια υγιούς ισορροπίας μεταξύ των μέσων ψυχαγωγίας και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων στις ζωές των παιδιών υπήρξε ανέκαθεν πρόκληση για τους γονείς. Το διαδίκτυο έχει κάνει αυτήν την πρόκληση ακόμη δυσκολότερη. Για την εξισορρόπηση του χρόνου εντός και εκτός του διαδικτύου χρησιμοποιείτε τις ακόλουθες συμβουλές:
  • Υπολογίστε πόση ώρα δαπανούν στο διαδίκτυο τα παιδιά σας.
  • Αναρωτηθείτε εάν η χρήση του διαδικτύου από το παιδί σας επηρεάζει την απόδοσή του στο σχολείο, την υγεία του και τις σχέσεις του με τα άλλα μέλη της οικογένειας και τους φίλους.
  • Εάν τα παιδιά σας ενδιαφέρονται αποκλειστικά για διαδικτυακά παιχνίδια, δοκιμάστε να τους προτείνετε κάτι σχετικό εκτός διαδικτύου.
  • Καθιερώστε την ισορροπία. Ενθαρρύνετε και υποστηρίξτε τη συμμετοχή του παιδιού σας σε άλλες δραστηριότητες, ειδικά αθλοπαιδιές με άλλα παιδιά και προτείνετε τους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες αυτές.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει κοινωνικές σχέσεις εκτός του διαδικτύου. Ενθαρρύνετε τις δραστηριότητες που θα φέρουν το παιδί σας σε επαφή με άλλα παιδιά με παρόμοια ενδιαφέροντα.
  • Παρακολουθήστε τα παιδιά σας. Αναζητήστε προγράμματα λογισμικού που παρακολουθούν και περιορίζουν τη χρήση του διαδικτύου, όπως τα εργαλεία γονικού ελέγχου.
  • Ο τελικός σας στόχος θα πρέπει να είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει αυτοέλεγχο, πειθαρχία και υπευθυνότητα στη χρήση του διαδικτύου.

Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο
Η περιήγηση στο διαδίκτυο, μπορεί να είναι διασκεδαστική, χρήσιμη και κοινωνικά ωφέλιμη, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Αλλά είναι σημαντικό για όλους τους νέους “πολίτες” του διαδικτύου, οι οποίοι ονομάζονται και netizens, να θυμούνται ότι υπάρχουν και άλλοι περιηγητές στο διαδίκτυο. Όπως και σε όλες τις άλλες δημόσιες δραστηριότητες, υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθούνται.

Το διαδίκτυο έχει το δικό του savoir vivre που ονομάζεται «Network Etiquette» ή απλά «Netiquette». Με τον όρο «Netiquette» ονομάζουμε ένα σύνολο κανόνων για την ευγενική και φιλική «συμβίωση» στους εικονικούς κόσμους. Υπάρχουν τρόποι επικοινωνίας και ενέργειες που θεωρούνται «απρεπείς» και θα πρέπει να αποφεύγονται. Παραθέτουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες:
  • Να ακολουθείτε το χρυσό κανόνα: Να φέρεστε στους άλλους όπως θέλετε να σας φέρονται και αυτοί.
  • Ακολούθησε τους ίδιους κανόνες καλής συμπεριφοράς που έχετε μάθει και στην αληθινή ζωή. Στο διαδίκτυο ισχύει το ίδιο επίπεδο ηθικής και σωστής συμπεριφοράς.
  • Να θυμάστε πάντα ότι στο άλλο άκρο της σύνδεσης βρίσκεται ένας άνθρωπος, και όχι μια μηχανή, άσχετα αν επικοινωνείς μέσω αυτής. Σκεφτείτε πριν γράψετε κάτι, αν θα το λέγατε με τις ίδιες λέξεις στον παραλήπτη, έχοντάς τον μπροστά σας. Είναι απίστευτα εύκολο να γίνει παρεξήγηση μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος, απλά επειδή ο παραλήπτης δεν μπόρεσε να καταλάβει το ύφος και το περιεχόμενο του μηνύματός σας.
  • Η συγγραφή ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα ισοδυναμεί με φωνές. Μην το κάνετε, εκτός και εάν είναι πραγματικά απαραίτητο.
  • Η αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου junk ή spam απαγορεύεται, και είναι πολύ ενοχλητική.
  • Να συγχωρείτε τα λάθη των άλλων, ιδίως των νεοφερμένων.
  • Να διατηρείτε πάντοτε την ψυχραιμία σας, ιδίως όταν κάποιος σας προσβάλει (ή νομίζετε ότι σας προσέβαλε).
  • Μην χρησιμοποιείτε ακατάλληλη ή προσβλητική γλώσσα.
  • Μην στέλνετε και μην προωθείτε άχρηστη αλληλογραφία (Spam)
  • Να προσέχετε την ορθογραφία σας, να είστε σαφής και να γράφετε σύντομα μηνύματα.
  • Όταν λαμβάνετε μέρος σε δωμάτια συνομιλίας, μην διακόπτετε τους άλλους και μην ξεφεύγετε από το θέμα.
  • Χρησιμοποιήστε φατσούλες για να μεταδώσετε το χιούμορ και το σαρκασμό, και μάθετε τις συνηθισμένες διαδικτυακές συντομογραφίες.

Φατσούλες
Οι πρώτοι χρήστες του Διαδικτύου εφηύραν τις φατσούλες (εικονικές εκφράσεις του προσώπου που αποτελούνται από βασικούς χαρακτήρες του πληκτρολογίου) για την καλύτερη επικοινωνία και τη μεταφορά κάποιων συναισθημάτων μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος. Ορισμένα παραδείγματα από φατσούλες που χρησιμοποιούνται συχνά είναι:

:-) ή :) Χαρούμενο ή αστειευόμενο
;-) Κλείσιμο ματιού
:-( Λύπη
:-| Αμφιβολία
:-o Έκπληξη ή ανησυχία
:-x Δεν λέω τίποτα
:-p Βγάλσιμο της γλώσσας (συνήθως για αστείο)


Διαδικτυακές συντομογραφίες
Καθώς η ομιλία είναι ταχύτερη από τη γραφή, οι έμπειροι χρήστες συνηθίζουν να μειώνουν τις κοινές εκφράσεις σε μερικά μόνο γράμματα.
Ορισμένα παραδείγματα συχνά χρησιμοποιούμενων συντομογραφιών είναι:

ASAP (As soon as possible - το συντομότερο δυνατό)
BBL (Be back later - θα επιστρέψω αργότερα)
BRB (Be right back - επιστρέφω σε λίγο)
LOL (Laughing out loud - Έντονο γέλιο)
ROTFL (Rolling on the floor laughing - Ξεκαρδίστηκα)
BTW (By the way - Με την ευκαιρία)
OIC (Oh, I see - Κατάλαβα)
CUL (See you later - Τα λέμε)
OTOH (On the other hand - Από την άλλη)
GMTA (Great minds think alike - Τα μεγάλα πνεύματα συναντιόνται)
IMHO (In my humble opinion - Κατά την ταπεινή μου γνώμη)
RUOK (Are you OK? - Είσαι εντάξει;)
TIA (Thanks in advance - Ευχαριστώ εκ των προτέρων)
J/K (Just kidding - Αστειεύομαι)
TTFN (Ta-ta for now - Γεια χαρά)


Χρήση οικογενειακών κανόνων
Προτού τα παιδιά σας αρχίσουν να εξερευνούν το νέο ορίζοντα του Διαδικτύου, καλό θα είναι να βεβαιωθείτε πως καταλαβαίνουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν στο χώρο αυτό. Μια ιδέα είναι να γράψετε έναν κώδικα συμπεριφοράς στο διαδίκτυο που θα συμφωνήσουν όλοι να τηρούν. Μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικούς κανόνες χρήσης για κάθε παιδί στην οικογένεια, με κανόνες χρήσης του διαδικτύου κατάλληλους για την κάθε ηλικία.

Παραθέτουμε πιο κάτω ένα υπόδειγμα κανόνων χρήσης για κάθε οικογένεια. Οι κανόνες είναι εισηγήσεις που μπορείτε να αντιγράψετε και να αλλάξετε, ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας. Μόλις όλοι στην οικογένεια συμφωνήσουν να τηρούν τους κανόνες, κολλήστε τους πλάι σε κάθε υπολογιστή του σπιτιού, ώστε να παραμείνουν μια συνεχής υπενθύμιση για όλους.
  • Συζητώ με τους γονείς μου για να μάθω τους κανόνες χρήσης του διαδικτύου, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις τοποθεσίες που επιτρέπεται να επισκεφθώ, τι μπορώ να κάνω, πότε μπορώ να συνδέομαι στο διαδίκτυο και για πόση ώρα μπορώ να παραμείνω συνδεδεμένος ( ___ λεπτά ή ___ ώρες).
  • Ποτέ δεν αποκαλύπτω προσωπικά δεδομένα, όπως η διεύθυνση του σπιτιού, ο αριθμός τηλεφώνου, η διεύθυνση εργασίας των γονέων μου ή ο αριθμός τηλεφώνου, αριθμούς πιστωτικών καρτών ή το όνομα του σχολείου μου, χωρίς την άδεια των γονιών μου.
  • Ενημερώνω αμέσως τους γονείς μου, εάν δω ή λάβω κάτι από το διαδίκτυο που με ενοχλεί ή νιώθω ότι με απειλεί. Σε αυτά συγκαταλέγονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, άμεσα μηνύματα, διαδικτυακές τοποθεσίες ή ακόμη και κάτι στην τακτική αλληλογραφία με διαδικτυακούς φίλους.
  • Ποτέ δε θα συμφωνήσω να συναντήσω κάποιον που γνώρισα στο διαδίκτυο, χωρίς την άδεια των γονέων μου.
  • Ποτέ δε θα στείλω φωτογραφίες δικές μου ή μελών της οικογένειάς μου σε άλλους, μέσω του διαδικτύου ή με την συμβατική αλληλογραφία, χωρίς την άδεια των γονιών μου.
  • Ποτέ δε θα αποκαλύψω τους κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο σε κανέναν (ούτε και στους καλύτερούς μου φίλους), παρά μόνο στους γονείς μου.
  • Θα φέρομαι σωστά όταν βρίσκομαι στο διαδίκτυο και δε θα κάνω τίποτα που μπορεί να προσβάλει ή να εξοργίσει άλλους ή είναι παράνομο.
  • Ποτέ δε θα κατεβάσω, δε θα εγκαταστήσω και δε θα αντιγράψω, ακατάλληλο, παράνομο ή προσωπικό περιεχόμενο.
  • Ποτέ δε θα κάνω κάτι στο διαδίκτυο που κοστίζει χρήματα, χωρίς την άδεια των γονιών μου.

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας - Υπηρεσία Διαδικτύου και Επικοινωνίας